Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Деянов: Тепърва ще видим промени при избора на генерален секретар на ООН

Ричард Гоуън: Не бих изключил напълно победа на Бокова

Снимка: www.un.org
На 21 юли в Ню Йорк 15-те страни - членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха за първи път за 12-те кандидати за поста генерален секретар на организацията. Противно на очакванията, българската кандидатка Ирина Бокова, която дълго време беше смятана за фаворит за поста, се озова на трето място, заедно с кандидатите на Македония и Сърбия. Друга изненада беше слабото класиране както на жените-кандидати, така и на източноевропейските кандидати като група. Първото гласуване даде индикация за нагласите в Съвета за сигурност и тези нагласи не са очакваните. 

По тази тема нашата сътрудничка Соня Каникова разговаря с Ричард Гоуън, експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. Той специализира по въпроси, свързани с ООН. Неговите мнения се цитират от водещи световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен, "Таймс", "Политико" и главни национални медии в Западна Европа.

Мисля, че ще имаме грозна политическа битка поради напрежението на големите сили относно кандидатите.

Не бих изключил напълно победа на Ирина Бокова, казва Гоуън. Но истината е, че в Ню Йорк биха приели по-скоро Кристалина Геогиева.

Радослав Деянов, анализатор и дипломат от кариерата с дългогодишен опит, също коментира за "Преди всички" шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН:

Процесът тече нормално, макар и сложно. Първите оценки са предварителни, те целят да отсеят големия брой кандидати.

В началното допитване кандидатите бяха оценявани предимно като личности. После състезанието става много по-сложно. Очаквам, че класирането ще се промени в хода на следващите оценъчни турове. Има кандидати, които очевидно ще отпаднат.

Тепърва ще видим промени, прогнозира Деянов.

На такъв напреднал етап на развитие на процеса не може да се говори за нови номинации. Кристалина Георгиева няма този опит, няма тези умения и постижения и вероятно няма и да се реши на подобна стъпка. Става дума за официална кандидатура на България. Шансовете на българския кандидат остават много големи.

Неведнъж видяхме, че и президентът Плевнелиев, и премиерът Борисов работят за кандидатурата на Бокова, подчерта Деянов.

Самата Бокова благодари и на единия, и на другия, а и на външния министър. Бокова показа много качества, както и възможностите си да събира консенсусни подходи. От САЩ и Великобритания може да се очаква позитивен подход. Премиер на Великобритания вече е жена, един от кандидатите за президент на САЩ – също.

Идеята за жена начело на ООН идва от британска неправителствена организация. Нещата могат да се консолидират около кандидатурата на Бокова, смята Деянов.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна